Njega i orezivanje voćaka

Rezidba voćaka- kada i zašto

Rezidba se provodi od jeseni (nakon završetka vegetacije), zimi i do početka proljeća dok je stablo u mirovanju. Ljetna rezidba se obavlja početkom ljeta da bi se postigli što kvalitetniji plodovi i rasteretila voćka. Redukcijsko orezivanje vrši se radi smanjenja broja grana i oblikovanja krošnje i pravilnoga rasta voćke. Rezidbom grana postiže se prozračnost u prostoru voćnjaka tako da sve voćke mogu imati dosta vlage i zraka potrebnoga za rast i stvaranje kvalitetnih plodova.

Uređivanje radi zdravlja voćke

Uslijed većega nevremena, tuče ili jakoga vjetra često puta stradavaju i voćke. Nakon takvih nepovoljnih uvjeta potrebno je obaviti sanitarno orezivanje krošnje i ukloniti suhe grane. Rane na voćkama nastale oštećenjem, napuknuća kore ili rane nastale orezivanjem također je potrebno sanirati preparatom, najčešće prirodnim sredstvima za održavanje zdravlja stabala.

Redovita zaštita plodova

Da bi voćke rodile kvalitetnim plodovima, potrebno je obavljati redovitu fitosanitetsku zaštitu. Odabranim preparatima tretiraju se nametnici na voću, odnosno sprečava se njihovo pojavljivanje i daljnje razmnožavanje.